BEL FITIĞI NEDİR ve NASIL OLUŞUR?

BEL FITIĞI NEDİR VE NASIL OLUŞUR?

Omurga kemiklerimiz arasında intervertebral disk dediğimiz hareketlerimizi kolaylaştıran, omurganın dayanıklı olmasını sağlayan özel bir bağ dokusu bulunur. Bu bağ dokusuna intervertebral disk denir. Disk, içte nükleus pulpozus, dışta ise annulus fibrosus adını verdiğimiz 2 ana yapıdan oluşmaktadır.

Ağır yük taşıma, düşme, travmal obezite gibi nedenler sonucu diskin yırtılması ile içteki tabaka omurilik kanalına doğru taşarak fıtıklaşır.Bu taşan (fıtıklaşan) kısım omurilik kanalındaki sinirlere baskı yapar ve sinirleri sıkıştırır.Bu şekilde ortaya çıkan hastalığa tıp dilinde lomber disk hernisi, halk tabiri ile ise bel fıtığı denir.

Bel Fıtığı Belirtileri

Bel fıtığı olan bir hastada aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

• Bel ağrısı

• Bacak ağrısı

• Hareket kısıtlılıkları

• Yürüme ve oturmada güçlük

• Bacaklarda ve ayaklarda uyuşma,karıncalanma

• Bacaklarda ve ayaklarda kuvvet kaybı

• İdrar kaçırma

Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konur?

Doktor tarafından alınan öykü,yapılan fizik muayeneden sonra Direkt grafi (röntgen),Tomografi,MR gibi tetkiklerin yardımıyla bel fıtığı tanısı konmaktadır.

Bel fıtığının tedavisi nasıldır ?

Bel fıtığında Fizik tedavi uygulamaları ile mevcut kas spazmı giderilerek ağrı hafiflletilir. Fizik tedaviyi takiben, iyi bir egzersiz programı ile bel bölgesindeki kaslar kuvvetlendirilerek fıtıkların büyümesi engellenir ve yeni fıtık oluşumunun önüne geçilir.

Bunun dışında kısa süreli yatak istirahati,ağrı kesici,kas gevşetici,ilaçlar faydalıdır.

Kronikleşmiş hastalarda antidepresan ilaç kullanılabilir.

KURU İĞNE TEDAVİSİ

Kuru iğne tedavisi Kanada’lı Dr. Gunn tarafından geliştirilmiş olan bir ağrı tedavisi yöntemi olup ağrılı kas spazmlarının tedavisi için uygulanır.Bu yöntem ile akupunktur iğneleri olarak bilinen,farklı uzunluklardaki çok ince özel iğneler kullanılır.İğne ağrılı kaslardaki ağrıya neden olan “tetik noktalara” batırılır.Bel, boyun fıtığı gibi bir çok hastalıkta ikincil olarak miyofasiyal ağrılar gelişebilir.Kuru iğne tedavisi fizik tedaviye yanıt alamadığımız durumlarda bel ve boyun ağrılarında etkili bir şekilde uygulanmaktadır.

Uzm.Dr.Seda AYDOĞAN

whatsapp icon
Yukarı