Çocuklarda Grip Hastalıkları

ÇOCUKLARDA GRİP HASTALIKLARI VE GRİP AŞISI

Çocuklarda Grip Hastalıkları Ve Grip Aşısı

  Grip özellikle kış mevsiminde gördüğümüz,sağlıklı bebekler ve  çocuklarda  genellikle kendi kendine iyileşebilen,  zaman zaman yaptığı mevsimsel salgınlar nedeniyle, günümüz koşullarının da etkisiyle her gün  artan iş yükü, okul kayıtları.ekonomik sebepler, belkide hepsinden önemlisi virüs yapısındaki değişikliklerle oluşan(domuz virüsü gibi) çok sayıda insanın ölümüne sebep olması nedeniyle önemli bir hastalıktır.

Çocuklar grip hastalığının yayılmasında önemli rol oynar.Çoğunlukla erişkinler virüsü çocuklardan alırlar.Ağır salgınlarda çocuklar, grip virüsünden dolayı ölümler erişkinlere göre daha az oranda olmaktadır.Bununla birlikte hastalığı daha ağır geçirme riski olan çocuklar özellikle korunmalıdır.Bunlar 2 yaşından küçükler,sürekli hastalığı (astım,şeker  vb)olanlar,19 yaşından küçük olup uzun süreli aspirin tedavisi alanlar ileri derecede obez  ve bakımevlerinde  kalan çocuklardır.

Çocuklarda grip hastalığı belirti ve bulguları değişkenlik gösterebilir.Klasik olarak ateş,baş ağrısı,halsizlik,kol ve bacaklarda ağrı,boğaz ağrısı,öksürük ve burun akıntısı ile devam eder.Çocuğun yaşına göre risk faktörü olup olmamasına,virüsün tipine bağlı olarak hastalık ağırlaşabilir.

Komplike olmayan grip 3-7 gün içinde kendiliğinden iyileşir;diğer yandan öksürük ve özellikle büyük çocuklarda bitkinlik yakınmaları iki haftaya kadar sürebilir.Çocuklarda gribin sebep olabileceği hastalıklardan en sık görülenleri orta kulak ve akciğer enfeksiyonlarıdır.Bunlar da ağırlaşarak tedavi edilmesi daha zor tablolara sebep olabilir.

Hastalığın tedavisi genel olarak belirti ve şikayetlerin rahatlatılması şeklindedir.Bazı durumlarda,ağır vakalarda test yapılarak virüs tipi belirlendikten sonra antiviral tedavi uygulanır.

KORUNMA

Grip virüsü sıcağa dayanıksızdır.56 derecede etkinliği azalır,ortam ısısı arttıkça ve güneş ışığına maruz kaldıkça ortamdaki canlılık süresi azalır.Virüs kağıt havlu ve kumaş gibi gözenekli yüzeylerde en fazla 12 saat,kağıt paralarda 3 güne kadar canlı kalabilir.Korunma tedbirleri alınırken bunlar gözönünde bulundurulmalıdır.

AŞI

Korunmada en etkili yol her yıl aşılanmaktır.Her yıl bir sonraki yıl için yeni aşı hazırlanır.Bu nedenle aşının her yıl tekrarlanması gerekir.Özellikle aşı yapılması önerilen kişiler; gebeler,sağlık çalışanları;6-59 aylık çocuklar.yaşlılar,yüksek riskli bireylerdir.Çocuklarda aşının etkinliği %60-70 civarındadır.Dokuz yaş altındaki çocuklar ilk kez aşılanıyorsa iki kere aşılanır,3 yaş altındaki çocuklarda aşının dozu yarım yapılır.

 Grip aşısının etkisi 10.günde başlar.Kullanılan grip aşısı oldukça güvenlidir;her sene milyonlarca doz uygulanmasına rağmen yan etki bildirimler yok denecek düzeydedir.

 Uzm. Dr. Nilüfer BEYAZ

whatsapp icon
Yukarı